2013. január 8., kedd

Több mint öt év után bukott le egy hamis Wikipedia-szócikk


Az angol nyelvű Wikipedia történetének egyik legnagyobb átverésére derült fény nemrégiben, amikor egy 4500 szavas, az állítólagos Bicholim-konfliktust részletező szócikkről kiderült, hogy teljesen valótlan eseményekről számol be. A több mint öt évvel ezelőtt született bejegyzés, amelyet már töröltek a szerkesztők, egy 1640-41-ben zajlott háborúról szól a portugál gyarmatosítók és a mai India területén létezett Maratha királyság között.

A 2007 júliusában keletkezett bejegyzést pár hónappal később még kiemelt szócikk (featured article) besorolásra is javasolták, amelyet azonban az indoklás szerint a szegényes szakirodalmi háttér okán nem kapott meg. A szerkesztőktől megkapta viszont a jó szócikk (good article) minősítést, amellyel az angol nyelvű bejegyzések mindössze egy százaléka büszkélkedhet.

Egészen a múlt hónapig senki sem kételkedett tehát a szócikk hitelességében, amikor egy szerkesztő úgy döntött, hogy utánajár a bejegyzésben szereplő hivatkozásoknak. Miután kiderítette, hogy a forrásként megjelölt komoly történettudományi szakkönyvek és tanulmányok egyike sem létezik, illetve a Bicholim-konfliktusnak egyetlen forrásanyagban találta nyomát, és megállapította, hogy a világhálón található összes ezzel foglalkozó anyag az ominózus szócikk anyagából meríti információit, törlésre javasolta a bejegyzést. (A fiktív háború egyébként a szócikknek köszönhetően még egy nyomtatott könyv anyagába is bekerült.) Végül hat másik szerkesztő is megvizsgálta a bizonyítékokat, és a napokban törölték a bejegyzést.

forrás: PC World

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése